Tips voor een mooie afscheid

Gebakjes met naam
Het liefst roep je de naam van je kleintje wel 100x per dag. Van het afscheid toch een klein feestje maken? Kijk of je ergens naamtaartjes kan regelen. Kaarsjes aansteken
De vriendjes en vriendinnetjes van je kindje een kaarsje aan laten steken.

Mooi om er een kinderliedje bij af te spreken (Chantal Janzen met "Het land van je ogen dicht").

Houten diertje 
Een houten diertje om het grafje een beetje op te vrolijken voor de korte termijn. Alle diertjes zijn mogelijk. 


Voorlezen
Laat opa of oma het favoriete verhaaltje van je kleintje voorlezen. Nog een "laatste" verhaaltje voor het slapen gaan.
Kistje/mandje

Kijk of je iemand in je kent die misschien zelf een mooi kistje kan ontwerpen.

Tips voor kistjes/mandjes:
www.sterrenkindje.nl
www.prematuurkistje.nl 


Fotokaarten
Je kan natuurlijk altijd alle gasten een mooie fotokaart van je kindje meegeven. Tip: doe deze groot genoeg zodat de foto niet in de broekzak kan verdwijnen. 

Bloemen
Als je aan kleine kindjes denkt, denk je aan vrolijke kleuren. Bloemen mogen dan ook niet ontbreken tijdens het afscheid. Stichting Félice werkt samen met Uitvaart-bloemist in Memoriam. Klik hier voor informatie

Ballonnen
Ballonnen oplaten richting je kindje. Prachtig om ze eindeloos na te kijken. Vergeet er niet een mooie boodschap op te schrijven.Naamslinger
De overgrootoma van Félice maakt prachtige stoffen naamslingers. Zo is je kindje er bij feestjes toch een beetje bij (5 meter/15 vlaggen). 


Knuffeltjes
Naast bloemen kan je ook vragen om knuffeltjes mee te nemen naar het afscheid. 

En na een tijdje, haal je ze weg, was je ze en bewaar je ze in een mooie koffer. 4


Balseming
Je kindje nog vast kunnen houden, kussen en knuffelen. Wanneer je een kindje laat balsemen zal het kindje langer thuis kunnen blijven en minder snel veranderen. Ook hoeft je kindje niet gekoeld te liggen. Meer informatie.

Rondom het overlijden

Stillborn
Wanneer er officieel is vastgesteld dat jullie baby is overleden of zal komen te overlijden staat de wereld stil. Het is daarom belangrijk dat er een plek als Stillborn.nl is, dat overzichtelijk, de juiste informatie biedt.

Make a Memory
Stichting Make a Memory fotografeert kosteloos op verzoek van ouders en via bemiddeling van zorgprofessionals ernstig zieke, terminale en overleden kinderen in de leeftijd van 23 weken (zwangerschap) tot en met zeventien jaar.

Still Fotografie
Still Fotografie biedt kosteloos een fotorepor-tage aan aan familie van een ernstig ziek kind of ouder.

Daarnaast verzorgt ze de fotografie van zieke, stervende of overleden baby's vanaf het 2e trimester van de zwangerschap.

Regelen voor de uitvaart

Prematuurkistjes.nl
Bij prematuurkistjes.nl vind je een collectie uitvaartmandjes, babykistjes, foetuskistjes en andere babyuitvaart, gedenk en troost producten speciaal voor een prematuur overleden kindje.

Sterrenkindje.nl
Janine van Veen maakt draagmanden die zij levert aan ouders, ziekenhuizen en uitvaartondernemers. De draagmand kan gebruikt worden om de baby naar huis te brengen, voor het opbaren thuis, maar ook voor het definitieve afscheid.

Uitvaartbloemist in Memoriam
Uitvaartbloemist In Memoriam is specialist in uitvaartbloemen. Op de moeilijke dag van afscheid nemen spelen bloemen een bijzondere rol: ze symboliseren de liefde en brengen wat kleur aan het verdrietige afscheid.


Waardevolle herinneringen maken

Herinneringskoffers
Een koffer vol waardevolle spulletjes ter nagedachtenis aan je kindje. Stop er de rouwkaarten in, het condoleanceboek, knuffeltjes, de meest bijzondere kleertjes, linten en nog veel meer moois.

Indrogen bloemen van de uitvaart
Waren er mooie bloemetjes bij de uitvaart? Haal er dan een paar mooie uit, hang ze te drogen en doe ze daarna in een mooie lijst.

Bronzen handje/voetje
Wanneer je een gipsen afruk hebt laten maken van een handje of voetje kan je deze in brons laten gieten. En als we je een tip mogen geven. Ga dan naar Bronsgieterij de Hooischuur in Alkmaar.

Nazorg

Boek - Rouwen na het verlies van je baby
Kathy Beckers - Mansell schreef het boek 'Rouwen na het verlies van je baby'. Bij het boek horen vijf docufilmpjes die de vijf delen van het boek in beeld en geluid weergeven.

Boek - Altijd een kind te kort
Altijd een kind te kort is een handboek voor ouders die zwanger zijn of willen worden nadat zij eerder een baby verloren rond de geboorte. Hoe ga je om met je angsten, onzekerheden, het verdriet van het verlies en tegelijkertijd de blijdschap om wat er komen gaat? Op welke medische verschijnselen moet je extra alert zijn? Hoe communiceer je met je zorgverlener, of liever gezegd zij met jou? Want ook zorgverleners krijgen in dit boek inzicht in de specifieke problematiek.


Webshop - Vlinderkusje
Vlinderkusje: een webshop bij verlies van een kind. Zorgvuldig gekozen items voor jezelf, voor een kindje dat niet meer leeft, of als kado voor een dierbare.

Broertjes en zusjes

Boek - Mama had een baby in haar buik
'Mama had een baby in haar buik', geschreven door Femke van Midden is geschreven voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 7 jaar.  

Het boekje biedt ouders een goede leidraad om hun kinderen te informeren, te ondersteunen en te betrekken in de vreselijke periode van afscheid nemen van hun babybroertje of -zusje. En niet alleen ouders, maar ook iedereen die met kinderen werkt en hier mee te maken kan krijgen. Bestel hier.

Koffertje Troost
Koffertje Troost steunt kinderen na het overlijden van een dierbare. Voor kinderen is aandacht, uitleg en betrokkenheid bij het afscheid essentieel voor een goede start van het rouwproces. Koffertje Troost biedt middelen aan die oog hebben voor het kind en ontzorgt de ouders.