Wat kan je doen voor iemand die een kindje is verloren?

Na het overlijden van een kindje is het voor familie, vrienden, kennissen en collega's niet altijd makkelijk aan te voelen of te weten wat het juiste is om te doen.

Je wilt graag tot steun zijn, maar geen enkele situatie extra verdrietig maken.

Het allerbelangrijkste is om over het kindje te blijven praten en de naam van het kindje te noemen. Het kindje is er geweest, zal er voor de ouders altijd zijn en de erkenning daarvan is enorm belangrijk. Wees niet bang de ouders extra verdriet te doen. Het niet noemen van de naam of het niet over het kindje hebben doet veel meer pijn.

Maar er zijn meer dingen die je kan doen:

Op de koffie of de borrel

Het klinkt zo gemakkelijk, maar het is juist zo fijn voor de ouder(s). Even langs gaan en luisteren naar de eindeloze verhalen over het kindje, het verdriet en het gemis. Misschien wil de ouder graag foto's laten zien of de video van de uitvaart. Het kan ook zijn dat de ouder juist de behoefte heeft te luisteren naar de verhalen van anderen, de verhalen van alle dag.

Een huishoudelijk helpende hand

Als ouder heb je in de dagen na het verlies te maken met heel veel emoties en moet er veel geregeld worden voor de uitvaart. Dan is er niets fijner dan thuiskomen in een schoon huis en aan tafel kunnen gaan zitten voor een maaltijd die op je staat te wachten. Regel voor de ouder dat er elke dag van gezonde maaltijd is, zodat er in ieder geval de eerste week altijd een bord met lekker eten staat. Als dat niet lukt, dan is een koelkast vol met boodschappen voor een hele week ook een mooi gebaar.

Oppas voor een dag

Voor ouders met nog andere kinderen in het gezin, zou je kunnen aanbieden om de kinderen een dagje of weekend mee te nemen. Het geeft de ouders even de tijd om rustig bij te komen van het afscheid. Daarnaast zullen ook de kinderen even afleiding hebben met een leuk dagje uit.

Trek er samen op uit

Na alle drukte kan het fijn zijn voor de ouder om even wat afleiding te krijgen. Trek er samen op uit. Stel zelf iets voor of vraag waar diegene behoefte aan heeft. Een lange wandeling door het bos of over het strand, ergens koffie drinken of lunchen kunnen fijne dingen zijn om te gaan doen.

Een jaar later en bijzondere dagen

Zet de dag van het overlijden van het kindje in je agenda een jaar later. Het is voor de ouders een moeilijke dag en dan is het fijn om op die dag een aardigheidje of kaart te sturen. Zo laat je weten dat je meeleeft en aan hun denkt. Misschien vinden de ouders het fijn om samen een gebakje te eten en het leven te vieren of gezamenlijk naar een gedenkplek te gaan.

Maar ook andere bijzondere dagen zijn belangrijk, denk aan een verjaardag of de feestdagen. Op die dagen is het altijd fijn voor de ouders om te merken dat er mensen zijn die aan hun denken.

Wat je ook besluit te doen, iets doen is beter dan niets doen!