Stichting Félice

Baby, bruiloft, begrafenis. Check! Dat alles in drie jaar. De drie b's, "daar loop je op leeg" wordt wel eens gezegd. Voor bruiloft en baby geldt dat in mijn ogen niet. Die keuze maak je immers zelf (althans wij). Begrafenis daarentegen...die kwam behoorlijk onverwachts in ons leven.

Ik heb wel eens nagedacht over mijn eigen begrafenis om vervolgens de gedachte daarover weer heel snel los te laten. Waarom zou ik daar mee bezig zijn? Ook heb ik nog nooit nagedacht over een uitvaartverzekering (inmiddels heb ik die wel). Dat ik ooit zou moeten nadenken over de begrafenis van mijn kindje had ik helemaal nooit verwacht.

We hadden wat spaarcenten aan de kant gezet voor een kraamfeest wanneer Félice een paar weken oud zou zijn. We zaten namelijk niet te wachten op wekenlang dagelijkse bezoekjes. Dat geld moest vervolgens gestoken worden in de begrafenis van Félice. En daarmee was ons spaarpotje leeg. De B van Baby hadden we namelijk de maanden daarvoor al gehad. Het huis was verbouwd en alle spulletjes voor Félice waren aangeschaft.

Toch hebben wij het afscheid van Félice precies zo kunnen doen als wij wenste. Net zoals de andere twee B's, bruiloft en baby. Dit dankzij de hulp van opa's en oma's en lieve vrienden. We hebben ballonnen opgelaten, foto's uitgedeeld, de mooiste bloemetjes kunnen regelen, we hebben Félice kunnen balsemen en we hebben haar kunnen begraven op de mooiste begraafplaats van Nederland. Er is geproost op haar leven en er was geen cake maar taart. We hebben foto's van de uitvaart en een geluidsopname van de dienst. En ook al hebben we die nog niet teruggeluisterd. Ik vind het een enorme fijne gedachte dat we dat altijd kunnen doen.

De dagen na de begrafenis waren lang en leeg. We kwamen 's ochtends moeilijk opgang en om 16:00 uur hadden we al het het gevoel dat het 22:00 uur 's avonds was. De gedachte dat mijn zwangerschapsverlof nog tot half december zou duren en het pas half september was maakte me onrustig. Wat moest ik toch allemaal gaan doen. Ik had wel een hele lang lijst met dingen die ik wilde doen om maar Félice bezig te zijn maar ik wist ook dat ik daar geen maanden mee zou kunnen vullen. Hoe zou ik deze maanden ooit doorkomen. Félice had er nog niet eens moeten zijn en nu was ze al gekomen en ook alweer gegaan. Tim ging al vrij snel zijn werk oppakken. Ik moest mijn ouders en Tim beloven toch eerst een paar weken de tijd te nemen om lichamelijk weer een beetje de oude te worden. Ik was immers pas net bevallen. Die weken waren mijn ouders, broer en zussen er veel. De andere momenten waren er vrienden. Alleen was ik (gelukkig) nooit.

Mijn moeder opperde op een gegeven moment het idee een stichting te starten. Een stichting waarmee ik ouders die niet financieel bij machte zijn om een mooie uitvaart voor hun kindje te verzorgen, te helpen. Ondanks dat er steeds meer ouders voor cremeren kiezen, zijn er helaas ook veel ouders die moeten kiezen voor cremeren omdat het simpelweg goedkoper is. Ik hoop dat ik stichting ooit zo groot kan maken, dat ik dat verschil voor ouders kan maken. Voorlopig is mijn doel om "een verdrietig afscheid een beetje mooier te maken". Ik kon, naast mijn werkzaamheden bij BitesWeLove die ik vanaf 9 oktober ook weer had opgepakt, aan de slag met de stichting. En zo gaf ik steeds meer invulling aan de lange, lege dagen.

Afgelopen weken heb ik enorm hard gewerkt aan het opstarten van de stichting. En inmiddels zijn de statuten getekend, is de inschrijving bij de KVK geregeld, is er een rekeningnummer, zijn de eerste donaties binnen en zijn er samenwerkingen gestart. Ook is de website live; www.stichtingfelice.nl. Daarnaast loopt de aanvraag voor ANBI status. En ik ben best trots dat het mij gelukt is dit allemaal zo snel te regelen. En dat is mij gelukt dankzij lieve vrienden en familie die volop meegedacht, meegelezen en meegewerkt hebben.

Volgend weekend staat er een dag op de planning om een mailing de deur uit te krijgen naar 1300 begrafenisondernemers en verloskundigen. Komende weken staan in het teken van werven van donateurs zodat we vanaf 2018 ouders kunnen gaan helpen.