Moederdag

Lieve Félice,

Geen idee waarom maar ik zie al weken op tegen Moederdag. Een dag die voor velen zo vrolijk is. Een 'nieuwe' dag voor velen om mij heen. Een dag waar ik mij zo op verheugd had. Na jaren hopen, zou ik ook eindelijk Moederdag mogen vieren. Nu is het een lege, eenzame dag. Want ook al ben ik je mama, jij bent niet hier om deze dag met mij te vieren. 

Wat zou je voor iets moois gemaakt hebben op de opvang? Zou ik een mooi voet- of handafdrukje van je gekregen hebben? Zouden we lekker samen de hele ochtend in bed hebben liggen knuffelen en daarna lekker gewandeld hebben? Hadden we je meegenomen naar de zee en was je samen met papa gaan voelen aan het koude water? Zou je het zand leuk gevonden hebben?  Was je maar hier om alles samen te beleven.

Eigenlijk denk ik dat ik een heel andere betekenis heb van Moederdag dan ieder ander. Dat besef ik dit jaar pas voor het eerst. Vroeger gaf ik mijn moeder natuurlijk altijd een tekening, een pennenbakje van wc-rolletjes of een eigengemaakt fotolijstje. Mijn moeder was overal even blij mee. Vroeger hingen al onze werkjes aan de muur. Nog steeds zijn een aantal kunstwerken van mijn broer en zussen te bewonderen in huis. Maar naast eigengemaakte creaties gaven we nog meer kado's. Namelijk een familiespel, een zwembadje voor in de tuin of een film. De kleine zeemeermin bijvoorbeeld. Die keken we dan met het hele gezin. En ik als kind maar denken dat mijn moeder daar zelf zo gelukkig mee was. Dat deed zij natuurlijk voor ons.  

Met Moederdag gingen we vaak op pad. Naar de dierentuin, het bos of we bouwden een tent in de tuin. We kregen een chocoladelolly van Alfred Jodokus Kwak, aten een frietje en genoten van de gezelligheid met elkaar. Mijn moeder gebruikte Moederdag om te laten zien hoe fijn het was om onze moeder te zijn. 

En wat ben ik mijn moeder dankbaar voor dat geweldige voorbeeld. Want als je hier nu was geweest lieve Félice, dan had ik Moederdag net als zij vooral gebruikt om je extra te laten weten hoeveel ik van je hou, hoe trots ik op je ben en hoe enorm belangrijk je voor mij bent. Ik had een mooie nieuwe jurk voor je gekocht, ik had alles gedaan wat je fijn zou vinden en ik was vandaag niet gestopt met je te knuffelen. 

Toen ik zwanger van je was, had ik mij nooit in kunnen denken wat je in mij los zou maken. Ik ben je zo dankbaar kleintje. Dankbaar dat je in mijn leven bent gekomen. Dankbaar dat je mij mama hebt gemaakt. Dankbaar dat je mij met zoveel liefde hebt achtergelaten. 

Ook al ben je niet hier om deze mooie dag samen te vieren, ik zal je iedere Moederdag laten weten hoe belangrijk je voor mij bent en zal blijven. En na vorige week, weet ik 1 ding zeker. Jij reist overal met mij mee naar toe. Het eerste wijnhuis dat we tegenkwamen in Italië, de eerste wijn die we zagen, de mooiste wijn van het huis. Hij droeg de naam Félice. En natuurlijk hebben wij die meegenomen om op jou te proosten. 

Ik hou van jou kleine, lieve moppie. Tot aan de maan en terug.

Mama